A gabonafélék a legnagyobb területen termesztett növényünk. A belőle készült liszt alapvető élelmiszer, a szem fontos takarmány, számos ipari termék alapanyaga. Fontos export cikkünk. Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy hazánkban a gabonatermesztés eredménye fontos meghatározója gazdasági életünknek. Az adás – vételnél az árat meghatározó a beltartalom, illetve a különböző minőségi paraméterek. Ezért tehát kiemelt fontosságú az objektív, egységes minősítés.

Néhány gondolat a gabona minősítéséhez

Publikációk

Gabona-Labor Kft.

A nedvesség (víz) tartalom mérés gazdasági jelentősége a leginkább az árucsere forgalomban nyilvánul meg. Az anyag mennyiségének mértéke –az anyag jellegétől és a kialakult konvencióktól függően- a hosszúsága, területe, térfogata, tömege. A pontosan definiált és helyesen használt mértékekkel meghatározott anyagmennyiségek azonban, jellemzőik függvényében eltérő effektív anyagot jelenthetnek. Így pl: 1 kg 12 % víztartalmú gabona lényegében 4 %-kal több gabonát tartalmaz, mint 1 kg 16 % víztartalmú. Tehát a víztartalom meghatározás pontossága befolyásolja az anyag mennyiségét.

A nedvesség tartalom meghatározás gyakorlata a gabonatermesztésben

The Chemical Section of OMH1-2 have embarked on the preparation of wheat sample series as CRMs in 1992. The certification process are carried out accordingly to the recommendations of ISO. Since then we have developed a series of flour samples as well. The investigations of the long-term stability and the application of wheat and flour CRMs are continuous.

Experience with Certified Reference Material

Proficiency Testing for Quality Control of Wheat